Címlap Cégünk Cégtörténet
 
Cégtörténet
   

alt

alt

1896 | Az üzemet, 1896-ban alapították, mégpedig a gőzmozdonyok kazánjainak gyártására, mint a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyárának Kazángyártó Üzeme. Ez az üzem szolgálta ki melegen sajtolt durvalemezekkel és idomokkal a század elejétől kezdve a mozdonygyártást. Cégünknél ma is megtalálható egy 1894-ből származó műszaki rajz másolata, a volt 1000 tonnás sajtolóról és a jelenleg is működő 2000 tonnás gépről szóló megrendelés másolata is mely 1913-ban kelt. Az 1896. évi millenniumi kiállítás zárása után a kiállítás pavilonját a gyár megvásárolta és átalakítása után belőle bővített több gyártáscsarnokot, raktárépületet.
"A tervbe vett műhelyépület oly terjedelemben állíttatott fel, hogy abban a lemezek sajtolásához, nevezetesen a kazánfenék-lemezek, forgóváz és egyéb lemezek sajtolása is megvalósítható lett és abban még a lokomotív-szerkocsikhoz való vázszekrények előállítására rendelt műhely is elhelyezhető volt" - írja a korabeli gyárismertető.
A műhelyben két pakura fűtésű kemencét állítottak fel a szükséges egyengető lemezzel és egy 5 tonnás darut. Az üzem tevékenységét egy darab 600 tonnás hidraulikus sajtolóval kezdte, amellyel a mozdonykarámok idomfalait, a kazánfenekeket, a vagon-forgóváz alkatrészeit sajtoltuk.

alt

1913 | Megrendelték a 2000 to-s sajtolót, elsősorban lövegtalp sajtolásához, készülve, az I. világháborúra. Ezzel egyidejűleg a farészes épület átépítésre került annak érdekében, hogy a magas daru elhelyezhető legyen, és ezáltal az üzem tágasabb lett.
A korabeli termelési kimutatás szerint 1896-97-ben 28-28 tonna, 1898-ban 48 tonna, majd 1899-ben 93 tonna sajtolt lemezt gyártottak.
A lemezsajtoló üzem mindig a MÁVAG gyár szerves része volt, a mozdonygyártáshoz tartozott. Fő profilja a gőzmozdonyok idomfalainak sajtolása volt. 1945 után folyamatosan a Szovjetunió részére is nagyobb darabszámban készített idomfalakat.
Később a Ganz MÁVAG gyárban motorvonatok, mozdonyok, atomerőműi berendezések, szivattyúk készültek, a mi üzemünkben pedig Ikarusz buszokhoz légrugó-tartókat, lökhárítókat gyártottunk, de sok jelentős hadiipari lemezsajtolt termék is készült itt, pl. T56-os harckocsikhoz.

 

 

alt

alt

1989 | A rendszerváltással egyidejűleg összeomlott a Ganz MÁVAG piaca is, hiszen kizárólag orosz, illetve KGST piacra termelt. A piacok elvesztése miatt a gyár csődöt jelentett, mivel nem tudta törleszteni az állam felé az adósságait. Ekkor megkezdődött a Ganz MÁVAG „feldarabolása”, kisebb egységekre való bontása, mely így sem lett életképes, hiszen a piacok elvesztésén a feldarabolás sem segített, ezért végül megkezdődött a felszámolás.
 
Ezt követően megkezdődött az átadás-átvételi dokumentáció elkészítése, majd pontosan 1991-ben aláírtuk az üzem adásvételi szerződését.
 
Az MSZ szabványról át tértünk a DIN szabványra, ami nem tűnt egyszerű feladatnak, hiszen a szerszámaink mind MSZ szabványra készültek. Ennek eredményeként még abban az évben, szeptember hónapban megindultak a szállítások Németországba, holott ezt megelőzően ebből az üzemből nyugati piacra soha nem történt gyártás.
Az, hogy ma is piacképes terméket tudunk gyártani és a világ szinte minden részébe szállítani az a folyamatos fejlesztésnek köszönhető, hiszen az elmúlt 20 évben több fejlesztés történt, mint az azt megelőző időszakban összesen.
Ilyenek voltak többek között a kemencék átalakítása hőmérséklet szabályzó és regisztráció beépítésével, a körtárcsák lángvágásáról áttértünk a körollózásra majd plazmavágásra, a perembedöntő berendezéseket szereztünk be és nem utolsó sorban a Boldrini gyártósor és az 1000 tonnás gyártósor is beüzemelésre került. Kétkarú emelőről a targoncára, a föld padozatról a beton aljzatra tértünk át, és a földbeásott magasnyomású csövek és vezetékek ma már csatornarendszerben futnak.
Az idők során többféle üzemminősítést is szereztünk, amit azóta is folyamatosan megújítunk.
Napjaink | A gazdasági válság jeleivel 2008 végén már szembesültünk, 2009-ben az árbevétel ugyan visszaesett, de volumenében nem csökkent a termelés.A vezetés elhatározása alapján, a piaci tendenciákkal ellentétben, nem történt leépítés, hanem beruházások folynak, fejlesztünk, új termékekkel új piacokat kerestünk.

alt

 
A Technokov Kft. termékeinek felét a magyar piacon, felét Magyarországon kívüli piacokon értékesíti. Európán kívül Afrikában és Ázsiában is vannak vevőink. A vevőinkkel való közvetlen kapcsolattartást érdekében több országban kereskedelmi ügynökökkel dolgozunk. Termelési volumenünk évek óta folyamatosan növekszik. Stratégiai partnereinkkel való együttműködésünk célja, hogy vevőink számára komplett megoldásokat és komplex szolgáltatásokat nyújthassunk.